Hoe maak ik nou zo'n goed CV dat de werkgever die ik op het oog heb, mij op gesprek vraagt? Net zoals met de sollicitatiebrief is er geen standaard CV of format dat altijd werkt. Net zoals ieder mens, is ieder CV uniek. Hoe je jouw CV maakt is o.a. afhankelijk van de loopbaanfase waarin je zit, het functieniveau waarop je solliciteert en de branche waarin je werkt. Om jou op weg te helpen geven wij 5 tips die jou helpen om een super goed, en uniek CV te maken.
1. Benoem niet alleen je sterke punten. Bewijs dat je ze hebt! Het is heel makkelijk om op te schrijven dat je over bepaalde competenties beschikt. Dat kan iedereen. Recruiters en managers zijn daar dan ook niet direct van onder de indruk. Het is veel overtuigender om je CV zo te maken dat je laat zien dat je echt over de competenties beschikt die je zegt te hebben. Paar voorbeelden: Zeg je dat je creatief bent? Maak dan een creatief CV. Zeg je dat je resultaatgericht bent? Schrijf bij je werkervaringen welke resultaten jij geboekt hebt! Zeg je dat je klantgericht bent? Noteer een aantal klantrecensies. Zeg je dat je leergierig bent? Schrijf bij je werkervaring wat je allemaal geleerd hebt. 2. Houd het overzichtelijk. Recruiters krijgen veel CV's binnen en ze moeten in weinig tijd veel CV's scannen en beoordelen. Houd je CV dus overzichtelijk. Maak het de recruiter makkelijk. Op deze manier krijgt de recruiter al een positief gevoel bij jouw CV omdat jij rekening met hem/haar houdt. Dus bijvoorbeeld geen lange teksten, niet teveel lettertypes door elkaar en geen irrelevante informatie er in zetten. 3. Stem je CV af op de sollicitatie die je doet. Maak geen standaard CV. Pas je CV aan, aan de sollicitatie die je doet. Kijk goed naar wat er per vacature of sollicitatie van belang is. Je solliciteert wellicht op verschillende functies en bij verschillende werkgevers. Per functie en per organisatie worden er andere dingen van een sollicitant gevraagd. Belicht de zaken die relevant zijn voor de sollicitatie die je doet. Het is handig om een standaard basis CV te hebben die je makkelijk aan kan passen per sollicitatie. Maak steeds een mooie match tussen jouw CV en de vacature. 4. Licht je werkervaring kort en bondig toe. De meeste functienamen zeggen niet zo veel (de meeste zeggen helemaal niks). De termen zeggen jou wel wat omdat je de functie hebt uitgevoerd, maar voor mensen uit een andere organisatie is het vak gissen wat je dan precies gedaan hebt. Licht dus kort toe wat je precies hebt gedaan. Houd het zeker niet te lang want daar worden recruiters niet blij van. Gebruik bullets om kort staccato aan te geven wat je precies gedaan hebt. 5. Houd het relevant. Houd je CV relevant. Het is al benoemd bij tip 2 en 3 maar relevantie is belangrijk. Benoem alleen de zaken die relevant zijn voor de sollicitatie die je doet. Hierdoor houd je je CV ook kort en overzichtelijk. Vermeld niet waar je niet goed in bent. Schrijf dus bijvoorbeeld niet op dat je slecht bent in het spreken van Frans. Laat het liever gewoon helemaal weg. Vermeld ook geen irrelevante bijbanen en hobby's. Jouw doel is om uitgenodigd te worden en recruiters willen gewoon snel kunnen zien of jouw CV past op de functie. Wil je eens met een van onze coaches sparren over jouw CV, wil je meer tips voor jouw specifieke sollicitatie of wil jij je CV laten beoordelen? Neem contact met ons op!
0 Reacties
Hieronder een aantal vrij duidelijke don'ts voor tijdens een sollicitatiegesprek. Zlatan is het met ons eens.. Het zit hem (deels) in de voorbereiding! Ons broertje Loopbaancoach Amsterdam is ook online! Check it out!
Als jij aan het solliciteren bent mag je er vanuit gaan dat jouw toekomstig werkgever jou gaat googelen. Dit doet een werkgever om al een beeld te krijgen van wie jij bent. Zeker als jij in een functie terecht komt waarin je met klanten te maken krijgt. Klanten googelen immers ook namen en een werkgever kan klanten verliezen als er negatieve informatie over werknemers naar boven komt. Reken dus maar op een afwijzing als er via google dingen naar boven komen die een werkgever niet wil zien. Dan is het hebben van een prachtig mooi CV en het schrijven van een waanzinnige motivatiebrief niets waard.
Zorg er dus voor dat jouw toekomstige werkgever een positief beeld van jou krijgt wanneer ze meer over jou willen weten. Wat een werkgever meestal niet wil zien zijn o.a. ongenuanceerde teksten die jij uit via social media, uitzonderlijke hobby's en aanstootgevende foto's. Het kan zijn dat jouw foto's of uitspraken uit het verleden niet meer representatief zijn voor hoe je vandaag de dag in het leven staat. Maar de factor tijd telt niet op het internet en werkgevers houden hier geen rekening mee. Uiteraard heeft iedereen recht op hobby's, politieke voorkeuren en een ongenuanceerde mening. Maar probeer je wel in te leven in de ander en bedenk hoe bepaalde informatie over jou op iemand kan overkomen. Dit kan jouw doelen en ambities behoorlijk in de weg zitten. Wil je hier meer tips over of hier een keer over sparren? Neem contact met ons op! Stuur ik mijn motivatiebrief gewoon per mail of stuur ik mijn brief mee in een word of pdf document? Welke tone of voice gebruik ik? Hoe formeel maak ik mijn sollicitatiebrief? Wat schrijf ik in mijn brief? Hoe kort of hoe lang moet mijn motivatiebrief zijn?
kortom: Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief? Dit is een hele goede vraag en het vervelende is dat er geen eenduidig correct antwoord op te geven is. Hoe goed een motivatiebrief is, ligt namelijk aan de persoon die de brief leest. Ons advies is daarom: Houd zoveel mogelijk rekening met de mensen die jouw brief gaan lezen en pas je brief daarop aan. 1. Pas je aan. Doe goed onderzoek naar de organisatie en de persoon naar wie je je brief stuurt. Probeer je zoveel mogelijk hierop aan te passen. Schrijf je een brief naar een chique advocatenkantoor? Houd dan een formelere tone of voice aan en gebruik een formele lay out. Schrijf je naar een jonge tech startup met een hip imago: schrijf een brief die hierbij past. 2. Verwachtingsmanagement. Vraag wat ze willen en hoe ze het willen. Wil je weten wat de lezer van jouw brief graag wil horen? Bel van tevoren even. Vraag gewoon aan de persoon aan wie jij jouw brief richt wat hij of zij van jou wil weten en in welke vorm zij jouw brief willen ontvangen. Op deze manier kun je precies aansluiten op de verwachtingen van jouw toekomstige werkgever. Zo weet je zeker dat je niet mis schiet met jouw brief. Dit kan je ook een groot voordeel opleveren ten opzichte van jouw concurrenten die ook solliciteren. 3. Maak duidelijk waarom jij die baan wil. Een inkopper, maar in de praktijk vergeten mensen dit onderdeel van de brief voldoende uit te lichten. Mensen schrijven wel waarom zij geschikt zijn voor de baan maar lichten niet toe waarom ze die baan willen. Een werkgever is hier meestal wel in geïnteresseerd. Je motieven moeten helder zijn. Maak dus vooraf een lijstje met de argumenten waarom jij de baan waarop je solliciteert wil en neem deze op in je brief. 4. Maak duidelijk waarom jij geschikt bent. Verkoop jezelf! Sommige mensen schrijven wel waarom ze de baan willen waarop ze solliciteren, maar vergeten zichzelf te verkopen. Ze blijven dan hangen in hun eigen belevingswereld omdat het voor hen helder is waarom zij willen wat ze willen. Het is belangrijk om je in te leven in de lezer van jouw brief. De lezer wil namelijk ook wat en die moet getriggered worden jou uit te nodigen voor een gesprek. Waarom zouden ze jou kiezen uit al die brieven die ze ontvangen? Benoem jouw sterke punten en beargumenteer waarom nou juist jij geschikt bent voor de functie. Licht ook toe waarom jouw sterke punten relevant zijn voor het uitvoeren van de baan waarop je solliciteert. Vind je dit lastig? Praat eens met een van onze coaches en ontdek jouw unieke talenten (verkoopargumenten). 5. Vraag expliciet om een uitnodiging. Nee heb je, ja kun je krijgen. Eindig je brief met de vraag om een uitnodiging. Bijna niemand doet dit. Wanneer je gewoon vraagt om een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek, maak je een grotere kans dat je een uitnodiging krijgt dan wanneer je niet helder maakt wat jij wil. Jij wil op gesprek komen dus vraag om die uitnodiging. |
AuteurHier klikken om te bewerken. Archieven
April 2016
Categorieën |